De vraag is niet dom, zelfs niet voor huidige houders, en verdient nadere overweging.
Koop om te voorkomen dat u te veel verliest
Als u een aandeelhouder bent, en zelfs als u het bod van € 10 hebt geaccepteerd, weet u dat de bank u met een glimlach heeft bedrogen. Zonder de uitkomst van de lopende juridische procedure af te wachten, denkt u misschien dat u kunt profiteren door nieuwe aandelen te kopen op de beurs, als de koers stijgt. Lees allereerst ons artikel: Moet u uw certificaten op Euronext verkopen?.
Kopen om te profiteren
U kunt ook hopen dat de koers zal stijgen. U zegt tegen uzelf dat het uiteindelijk Euronext is en dat u daar mooie winsten kunt maken. We raden u aan het bovenstaande artikel te lezen. Het is ook belangrijk om te weten dat de koers waarschijnlijk aanvankelijk zal stijgen, tenminste als Triodos erin slaagt zijn institutionele vrienden te overtuigen om te kopen, wat grotendeels nog moet blijken. Maar het is ook waarschijnlijk dat de meeste houders nog geen effectenrekening hebben geopend, laat staan dat ze de effecten te koop hebben gezet (met uitzondering van die op Captin). Dit betekent dat deze verkopers waarschijnlijk geleidelijk zullen arriveren. Dit zal een duidelijke impact hebben op de prijs. Als deze daalt, is er een reëel risico op paniek. In ieder geval, als het dezelfde prijs is als die tijdens Covid, zou het volgens de Bank enige schade moeten veroorzaken.
Informeer u vóór aankoop
Hoe dan ook, en tenzij u niets uit het verleden leert, kunnen we elke potentiële koper alleen maar adviseren om het door de bank gepubliceerde prospectus zorgvuldig te lezen. En niet alleen dat. Er zijn ook twee vereenvoudigde prospectussen die nauwkeurig moeten worden bestudeerd. Het feit dat het in het Engels is gepubliceerd en dat het hoofddocument 197 pagina’s lang is, mag u geenszins de hoop geven dat u deze noodzakelijke stap kunt vermijden. Het is daarom de moeite waard om goed na te denken over wat er gebeurt.
In haar Triodos Bank – Depository Receipts – Retail Brochure 2025 somt de bank op pagina 13 en 14 alle bekende risico’s op die uw belegging in de weg kunnen staan. Het zijn er 30. U denkt misschien dat dit vergezocht is en dat een snelle blik op de verkoopbrochures voldoende is. Deze worden bovendien door de bank uitgegeven en gevalideerd door de toezichthouders, omdat iedereen weet dat het lezen van het volledige prospectus buiten het bereik van de gemiddelde belegger ligt. Het is een volkomen schandalige, maar legale, misleiding.
Kom op zeg…
Eigenlijk vergeet men al te snel dat Triodos, om uit deze benarde positie te komen en u gegijzeld te houden, eerder ontkende schuld te hebben, juist op basis van deze risicocriteria die in de oude certificaatprospectussen waren gepubliceerd. En laten we heel duidelijk zijn: de rechtbanken zijn over het algemeen geneigd deze gemakkelijke weg te volgen. Neem de zaak van het Spaanse Hooggerechtshof. We verwijten hem niet dat hij een negatief oordeel heeft geveld over de houders, maar dat hij de wezenlijk verschillende aard van de houders en de redenen waarom ze in certificaten belegden, volledig heeft ontkend. Dit lijkt ons werkelijk professioneel wangedrag.
De meeste houders verwierven certificaten omdat het risico werd beheerst door een interne notering en de afwezigheid van beursspeculatie in overeenstemming was met de intrinsieke definitie van Triodos, iets wat de bank zelf luidkeels verkondigde. De rechtbank negeerde dit echter allemaal en oordeelde dat het prospectus duidelijk was over de aangekondigde risico’s. Het stelde zelfs dat de stelling dat beleggers niet zouden hebben ingestemd met de inschrijving als ze hadden geweten dat het noteringssysteem kon worden aangepast om vergelijkbaar te worden met dat van de aandelenmarkt, volkomen kunstmatig was! Authentiek! Als ik als voormalig gedelegeerd agent van de bank die te goeder trouw certificaten verkocht, was gevraagd om te getuigen, had ik kunnen stellen dat voor de gemiddelde belegger essentiële begrippen de aankoop bepalen: de afwezigheid van significante volatiliteit, de afwezigheid van een beursnotering, effectieve ondersteuning van een duurzame bank, en dat alles zonder te streven naar buitengewone winstgevendheid om een betere ontwikkeling van de onderneming mogelijk te maken. Kortom, het opleggen van deze uitspraak is niet alleen een belediging voor de gedupeerde houders, maar ook een ontkenning van hun recht op goede trouw. Dat Triodos deze tekst ook als een overwinning aanprijst, is ronduit schandalig. Deze bittere constatering was voorspelbaar en daarom nam Trioforum in haar rechtszaak tegen de bank vanaf het begin een ander standpunt in. Onze advocaat vertelt u er binnenkort meer over.
Goed geordende naïviteit begint thuis
Ondertussen zijn degenen die denken dat de bank (of de SAAT) hen zal verdedigen in geval van een toekomstig probleem met de certificaten, naïef. Los van het feit dat degenen die de € 10 hebben aangenomen, de ontvanger zullen zijn van toekomstige emissies (daar hebben ze voor getekend), zal de bank alleen maar haar eigen achterkant beschermen, zoals altijd. Daarom moet iedereen die vandaag wil kopen, zijn toekomst in eigen hand nemen: lees de verstrekte informatie volledig of laat het aan het toeval over. Aangezien de geschiedenis heeft aangetoond dat dit een zeer slecht idee is, kunnen we geen aankoop van Triodos-aandelen op de beurs aanbevelen. Deze sterke mening heeft niets te maken met ons geschil, dat voor de rechter wordt gebracht. Vanuit financieel oogpunt geloven we niet in een fantastische stijging. Vanuit juridisch oogpunt is het gewoon een kwestie van gezond verstand, gezien de gebeurtenissen in het verleden. En vanuit duurzaamheidsperspectief heeft het geen zin meer om in deze effecten te beleggen.
Want laten we niet vergeten: we hebben er niet voor betaald om onze bank als een gewoon product genoteerd te zien staan, met alle speculatieve excessen die daarbij horen. Bovendien steunen we door een Triodos-aandeel te kopen de bank niet eens meer financieel om haar ontwikkeling te stimuleren: we kopen een certificaat van een willekeurige persoon die het verkoopt. Ten slotte, als een aankoop de prijs en daarmee het imago van de bank kan ondersteunen, bevordert het ook een kapitalistisch beleid dat erop gericht is het rendement van het aandeel te verhogen, met een puur winstoogmerk. Als dat de manier is om het te doen, kunnen we net zo goed een ander bankaandeel kopen, groter, ouder, genereuzer en met minder corrupt (sommigen zouden zeggen minder incompetent) management. En als iemand mij vertelt dat er waarschijnlijk een goede deal te sluiten valt door Triodos-aandelen tegen een lage prijs te kopen, zal ik diegene vragen wanneer hij of zij de behoefte voelde om zijn of haar ziel te verdraaien voor 30 denarii.