SCTB heeft een informatiebrief gepubliceerd over het compensatieaanbod van de bank. We komen een aantal interessante dingen te weten en daarom geven we commentaar op de zaak, ondanks de onzin van sommige punten. Om deze brief te lezen, klik hier.
Opmerkingen:
- Hieronder herhalen we dezelfde punten als die welke in de SCTB-brief zijn ontwikkeld.
- Naar aanleiding van deze brief hebben we ons alternatieve noteringsvoorstel beoordeeld en een e-mail naar de SCTB gestuurd. Klik hier om dit gerelateerde artikel te lezen.
Nieuwsbrief waarin het schikkingsaanbod van Triodos Bank wordt aangekondigd
1. De bank publiceerde het aanbod in 7 talen, dat is een record! Ze maakte zelfs onderscheid tussen Nederlands/Vlaams en Spaans/Catalaans! Wij hadden graag gezien dat zij in haar (te) talrijke eerdere communicaties evenveel enthousiasme had getoond… Laten we opmerken dat wanneer het hogere belang van de Triodos-natie in het geding is, er geen sprake meer is van uitstel!
2. De stichting is van mening dat deze compensatie, alsmede de notering op Euronext, de beste oplossing is voor de houders. Dit is een toespraak die de Bank ons gaf toen Captin deze tragikomedie betrad. Wij weten wat ermee gebeurd is. Zoals eerder aangegeven hopen wij dat, mocht deze oplossing mislukken, de SCTB haar verantwoordelijkheid, met name op financieel gebied, jegens de certificaathouders zal nemen.
3. De stichting is van mening dat Euronext niet alleen een realistische optie is, maar dat het de enige manier is om de juiste waarde terug te krijgen, ook al kost dat tijd. Ze vindt ook dat de prijs van Captin erg laag is.
Wij zien niet in hoe Euronext de prijs kan verbeteren. In het begin is er misschien wel wat enthousiasme, maar daarna zal de prijs waarschijnlijk dalen. Waarom zou de prijs eigenlijk stijgen? Als u een gemiddelde belegger bent, met slechts een matige interesse in duurzaamheid, waarom zou u dan dit aandeel kopen? Als je de vraag stelt, beantwoord je hem ongetwijfeld ook.
Daarnaast roept de stichting iedereen op die al bij de rechter aanhangig is (of overweegt dat te doen) om het aanbod te accepteren. Dit pleidooi is uiteraard vooral gericht aan Triodos Tragedy en het Trioforum. De SCTB vermeldt in haar betoog vreemd genoeg niet dat het om een beursnotering gaat. Dat is op zichzelf al een ommekeer van 180° ten opzichte van de reden waarom we de effecten oorspronkelijk kochten. SCTB lijkt te vergeten dat de beursnotering inhoudt dat wij de bank niet langer financieren: wij kopen en verkopen nog wel effecten tussen individuen of rechtspersonen, maar er gaat niets naar de schatkist van Triodos om de groei van de bank veilig te stellen (zie aanvullende informatie onderaan dit artikel). Wat is, afgezien van het mogelijke persoonlijke gewin, het nut van zo’n operatie? Het lijkt ons dat de duurzaamheidsliefhebber hier geen impactvolle investering kan vinden. Alleen de groep speculanten blijft op de beurs over. En dat allemaal daarvoor?
4. In dit punt worden enkele technische termen besproken. U dient er rekening mee te houden dat de SCTB de bank assisteert bij het geven van uitleg per e-mail of telefoon. Dit laat zien hoe nauw ze met de bank is samengegaan, ondanks haar absurde ontkenningen.
5. Hier wordt melding gemaakt van het geval van degenen die het aanbod afwijzen, dat wil zeggen, die eenvoudigweg niet reageren. Opgemerkt moet worden dat de stichting opnieuw de aandacht vestigt op de wens tot een gerechtelijke procedure: het is kostbaar, het duurt lang, het is onzeker… Kortom, het is zinloos! Zou het, alles in aanmerking genomen, niet verstandig zijn om deze mededeling bij de ingang van elke rechtbank in het land te hangen? Dat zou een voordeel zijn voor de volksgezondheid!
6. Dit punt heeft betrekking op vragen en antwoorden. Wij leren in het bijzonder dat:
- Op de betaling van de vergoeding wordt in Nederland geen bronbelasting ingehouden. In België zou dit ook zo moeten zijn, maar de kans is groot dat de bank hierover later nog zal communiceren.
- Er wordt rekening gehouden met het scenario van een houder die de € 10,- weigert, maar de overeenkomst wel ondertekent. Waarom ook niet? Het is waar dat een houder op deze manier de bank helpt haar uitgaven beter te beheren door lagere uitgaven. Hij zou zich dus op deze manier tegenover de hele groep gedragen. SCTB heeft echter herhaaldelijk aangegeven dat zij nog steeds de belangen van alle certificaathouders vertegenwoordigt en dat haar tweede doelstelling, sinds de oprichting van de Stichting, altijd is geweest om te streven naar continuïteit van de duurzame en sociale bankfuncties die Triodos Bank vervult. Wij hopen daarom dat haar leden, te beginnen met haar leiders, ervoor zullen kiezen om de overeenkomst te accepteren en de € 10,- te verwerpen. Wij danken hen bij voorbaat voor dit nobele gebaar, dat de samenhang van hun woorden zal aantonen.
7. Conclusie. In beide richtingen te lezen.
Uitleg van de Co-pilot :
Door aandelen van een bedrijf op de beurs te kopen, steunt u dat bedrijf indirect, maar niet op een directe manier zoals u dat doet door geld op de rekeningen van dat bedrijf te storten. Zo werkt het:
- Stijging van de marktkapitalisatie: Wanneer u aandelen koopt, kan dit de vraag en dus de koers van het aandeel doen toenemen. Hierdoor stijgt de waarde van het bedrijf en verbetert de marktkapitalisatie. Een hoge kapitalisatie trekt vaak meer investeerders aan en wekt de indruk van succes en stabiliteit.
- Gemakkelijk geld aantrekken: Een bedrijf met een hoge aandelenkoers of een solide marktkapitalisatie kan gemakkelijker geld aantrekken door nieuwe aandelen uit te geven of tegen gunstige tarieven geld te lenen. Hiermee krijgen ze de middelen om projecten te financieren of hun bedrijf te ontwikkelen.
- Vertrouwen en bewustzijn: De toegenomen vraag naar de aandelen wordt positief ervaren door analisten en het grote publiek. Dit versterkt de reputatie van het bedrijf en het vertrouwen van investeerders.
Het is echter belangrijk om te weten dat wanneer u aandelen koopt op de secundaire markt (op de beurs), u ze koopt van een andere investeerder en niet rechtstreeks van het bedrijf. Het kopen van aandelen levert de onderneming dus niet direct liquiditeit op, behalve in specifieke gevallen zoals een beursintroductie (IPO) of een kapitaalverhoging.